בדיקות קרינה - ד"ר ישראל כהן - פיזיקאי מומחה
המודעות הציבורית לנושא הקרינה גוברת בשנים האחרונות. קרינה אלקטרומגנטית בתחום תדרי הרדיו (RF) הוגדרה בשנת 2011 ע"י ארגון הבריאות העולמי כגורם אפשרי לסרטן, ובאותו האופן הוגדר שדה מגנטי ממתקני חשמל (שדה מגנטי בתדר נמוך) בשנת 2002 כגורם אפשרי לסרטן – Possibly carcinogenic to humans. הציבור לא מוכן לשהות, לגור ולעבוד במקומות בעלי פוטנציאל חשיפה גבוה למקורות קרינה. לכן קיימת דרישה למדידות קרינה איכותיות ומקצועיות בבתים פרטיים, מוסדות ציבוריים, מקומות עבודה, בתי-ספר, גני ילדים ומוסדות ממשלתיים. מאמר זה יסביר מהם סוגי בדיקות קרינה נפוצות, מה מודדים בבדיקות אלו, איך מודדים, מתי כדאי לבצע את בדיקות הקרינה ומהם היתרונות כשמזמינים אותנו לבדוק קרינה.
חברת אינספקטרום ייעוץ קרינה מבצעת בדיקות קרינה אלקטרומגנטית בבית ובמשרד באישור המשרד להגנת הסביבה תוך שימוש בציוד מדידה מדויק ומתקדם. מדידות קרינה מבוצעות במקומות עבודה, מוסדות חינוך ובבתים פרטיים. הבדיקה כוללת ייעוץ, הדרכה ומתן פתרונות. אנו מאמינים במקצועיות, אמינות, ויחס אישי.
ברשותנו ידע וניסיון רב שהצטבר במהלך השנים בביצוע אלפי מדידות קרינה, איתור בעיות ומתן דרכים לפתרון בעיות קרינה. הבדיקות מבוצעות ברחבי הארץ ובסופן מוגש דוח רישמי של הממצאים כולל מסקנות והמלצות. אנו מסוגלים לספק מענה למגוון רחב ומורכב של בעיות קרינה. לייעוץ חינם התקשרו 054-4571069.
מדוע דווקא אנחנו? אצלנו תקבלו בדיקת קרינה יסודית, מקצועית, אמינה ומקיפה מבודק מוסמך מטעם המדינה שהוא פיזיקאי מומחה לקרינה והכל מלווה ביחס אישי
ישנם הרבה פרטים "קטנים" אך חשובים מאד כשבאים לבצע מדידות קרינה ולכן חשוב להזמין איש מקצוע מיומן. דוקטור ישראל כהן, פיזיקאי מומחה לקרינה, מביא איתו ידע אקדמאי נרחב בתחום הקרינה ומאחוריו ניסיון של אלפי בדיקות בתחום הקרינה האלקטרומגנטית (במפעלים ובבתי מגורים בכל הארץ). השילוב של ידע מעמיק וניסיון רב-שנים מאפשר לנו לתת לכם את השירות הטוב ביותר.
אנו מבצעים בדיקות קרינה יסודיות ומקיפות בבית ובמקום העבודה, מאתרים בעיות קרינה וגם מספקים פתרונות לבעיות אלו. במשך השנים ביצענו אלפי מדידות קרינה בכל ארץ (כולל בתי קרקע, מגדלי מגורים, בתים שיתופיים בעיר, בכפר, במושב ובקיבוץ) והניסיון שצברנו הוא ייחודי. אצלנו תקבלו בדיקת קרינה אלקטרומגנטית יסודית ומקיפה של כל מקורות הקרינה בתוך הבית ומחוצה לו. אנו מגיעים לבצע את בדיקת הקרינה לא במועד הנוח ביותר לנו, אלא בזמן המתאים ביותר לביצוע הבדיקה. למשל, כשמדובר במדידת השפעות מגנטיות מקווי מתח או חדרי שנאים, נשתדל להגיע כאשר קיים עומס חשמל גבוה במתקני החשמל ולכן רמת הקרינה גבוהה.
אנו לא רק מאתרים בעיות קרינה, אלא גם יודעים לספק פתרונות ולהפנות במידת הצורך לגורמים הרלוונטים כמו חברת החשמל, עירייה או המשרד להגנת הסביבה.
הבדיקה מלווה בהסברים, מכיוון שלפי השקפתינו חוסר ידע מוביל לפחד שלפעמים אינו מוצדק. ככל שתבינו יותר, כך תדעו ממה באמת צריך להיזהר וממה להימנע. אנו נענה על כל שאלה שתשאלו, כי חשוב לנו שתקבלו תמונה נכונה ואמינה לגבי החשיפה שלכם לשדות אלקטרומגנטיים.
מכשיר מדידה, טוב ככל שיהיה, הוא רק מכשיר מדידה (וגם לו יש מגבלות וחסרונות שחשוב להכיר) ובסופו של דבר צריך לדעת לפרש את תוצאות המדידה ולהבין, למשל, מדוע קריאת המכשיר גבוהה באזור מסויים. לשם כך נחוץ בודק מיומן בעל ניסיון וידע בתחום וכאן היתרון הגדול שלנו.
המדידות מבוצעות באישור המשרד להגנת הסביבה תחת היתרים של המדינה לביצוע בדיקות קרינה: היתר למתן שירות למדידת קרינה בלתי מייננת בתחום תדרי רשת החשמל (ELF), והיתר למתן שירות למדידת קרינה בלתי מייננת בתחום כל תדרי הרדיו (RF), כאשר מכשירי המדידה מאושרים אף הם ע"י המשרד להגנת הסביבה ועברו כיול אצל היצרן או במעבדה מוסמכת בעלת תקנים בינלאומים.
בדיקת קרינה אלקטרומגנטית – מה אנחנו בודקים?
קיימים שני סוגים עיקריים של בדיקות קרינה אלקטרומגנטית הנפוצים בקרב הציבור הרחב:
(1) בדיקת השפעות חשמל .
(2) בדיקת השפעות תקשורת אלחוטית .
(1) בבדיקה של השפעות חשמל אנו מודדים את השדה המגנטי שמקורו מרשת החשמל (לעיתים מכנים בדיקה זאת: בדיקת קרינה חשמלית, בדיקת קרינה מרשת החשמל, בדיקת קרינה אלקטרומגנטית או מדידות שדה מגנטי ELF). שדה מגנטי נוצר בכל מכשיר חשמלי כתוצאה מזרמים חשמליים. שדות מגנטיים חזקים נובעים ממקורות חשמל חזקים כגון: קווי מתח של חברת חשמל, לוחות חשמל, פסי צבירה, חדרי טרנספורמציה ושנאים, מערכות סולאריות, מכונות גדולות במפעלים וכדומה.
(2) בבדיקה של השפעות תקשורת אלחוטית (בדיקת קרינה מאנטנות, בדיקת קרינת RF) אנו מודדים קרינת רדיו RF ממוקדי שידור אלחוטיים. קרינת רדיו נוצרת ע"י מוקדי שידור אלחוטיים כגון אנטנות סלולריות (או "מתקן גישה אלחוטי" שהוא אנטנה לכל דבר), אנטנות של בזק, הטלפון הסלולרי שלנו, נקודות שידור של אינטרנט אלחוטי WIFI וכד'. מוקדי שידור אלו יוצרים קרינה אלקטרומגנטית (נוצר גל אלקטרומגנטי שמתפשט במרחב) שבאמצעותה מעבירים מידע ממקום למקום.
הסוג הראשון של בדיקת קרינה שיותר מדויק לכנותה מדידות של שדה מגנטי בתדר נמוך (תחום תדרים נמוך ELF) כולל בדיקה של השפעות מגנטיות מכל מתקן חשמלי הנמצא בתוך הבית או במקום העבודה. מתקנים חשמליים אלו יכולים להיות: ארונות חשמל, מכשירי חשמל משרדיים או ביתיים, לוח חשמל ביתי, חיווט חשמל בקירות, ציוד מעבדה כגון ספקי כוח וכד', מכשירי אל-פסק UPS הנותנים גיבוי למחשבים/שרתים, מערכת סולארית ביתית או מערכת סולארית המותקנת במפעלים ובמוסדות יחנוך (ובפרט הממירים של המערכת הסולארית) וכדומה. בנוסף נבדקות השפעות מגנטיות שמקורן מחוץ לבית או מחוץ למקום העבודה. השפעות אלו מקורן בקווי מתח ברחוב (קווים על עמודים או קווים המוטמנים באדמה), חדרי שנאים או תחנות טרנספורמציה של חברת חשמל בקירבת מקום, מערכות סולאריות המותקנות על גגות של מוסדות חינוך/מפעלים וכוללים תאים פוטו-וולטאיים, ממירים וכבלי הזנת חשמל, השפעות חשמל מהשכנים וכדומה. מכיוון שעוצמת השדה המגנטי תלויה לא רק בעוצמת המקור החשמלי אבל גם במרחק שלנו מהמקור (עוצמת השדה המגנטי נחלשת כשמתרחקים מהמקור), לעיתים מגלים שדווקא מכשירי חשמל קטנים יחסית, אבל מאד קרובים לגוף שלנו, הם אלו שמשפיעים עלינו הכי הרבה (וזה יכול להיות שנאי תמים למראה של מכשיר חשמלי או של מתקן חשמלי כגון מיטה מתכווננת).
הסוג השני של בדיקת קרינה אלקטרומגנטית הוא בדיקת קרינת רדיו RF הכוללת מדידה של קרינה בתדר גבוה שמקורה ממוקדי שידור של חברות הסלולאר (קרינה מאנטנות ומתקני גישה אלחוטיים של חברות הסלולאר), מאנטנות אחרות בסביבת הבית (למשל, אנטנות מיקרוגל של בזק, אנטנות FM של תחנות שידור מקומיות) ומדידה של השפעת תקשורת אלחוטית בתוך הבית או המשרד (אינטרנט אלחוטי WIFI, נתבים אלחוטיים, רפיטרים, מרכזיות תקשורת, ציוד מעבדה RF, טלפונים אלחוטיים וכד'). בבדיקה של קרינת RF מודדים את עוצמת השדה החשמלי הממוצע (מיצוע RMS), או שמודדים את עוצמת צפיפות הספק הקרינה (עוצמת האנרגיה הממוצעת הפוגעת ביחידת שטח בכל שנייה) שאנו חשופים אליה.
מה חשוב לדעת לגבי ביצוע בדיקות קרינה ?
בשני הסוגים של בדיקות קרינה שפורטו למעלה מדובר על קרינה בלתי מייננת (קרינה שאינה גורמת לנזק מיידי בגוף), כאשר לכל סוג של קרינה קיימים מכשירי מדידה שונים המותאמים לתחום התדרים ולסוג הקרינה שאותם רוצים למדוד. בדרך כלל בדיקת קרינה כוללת מדידות של שני סוגי הקרינה הללו. חשוב גם לדעת מתי כדאי לבצע את בדיקת הקרינה מכיוון שעוצמת הקרינה משתנה במהלך היום. לכן חשוב להגיע בשעות שבהם צפויה קרינה גבוהה (למשל בבדיקת השפעות חשמל רצוי להגיע בשעות הערב כשקיים עומס חשמל בקווי מתח מקומיים והם מקרינים יותר, כשאנשים חוזרים מעבודה או לימודים לבתיהם ומפעילים מכשירי חשמל). בסיום הבדיקה מוגש דוח מדידה רשמי המפרט את נקודות המדידה והערכים שנמדדו בהן. הדוח כולל סיכום של הממצאים והמלצות לדרכי טיפול (לעיתים נדרש להפנות את הדוח הרשמי שלנו למשרד להגנת הסביבה / רשות מקומית / חברת החשמל להמשך טיפול במידה ונמדדו רמות חריגות של קרינה ממקורות חיצוניים) כאשר המטרה העיקרית היא לקבוע האם רמת החשיפה שלכם תקינה או חריגה והאם היא עומדת בהמלצות המקובלות בארץ. בתום הבדיקה יינתן הסבר שבעל-פה על מקורות הקרינה שנמצאו ועל הדרכים להקטנת החשיפה לקרינה ותוכלו לדעת מה מצבכם מבחינת חשיפה לשדות אלקטרומגנטיים. הכל בשקיפות מלאה.
בדיקת קרינה ממושכת – ביצוע ניטור קרינה
למרות שההמלצות בארץ ובעולם לגבי חשיפה מתמשכת לקרינה בלתי מייננת מתייחסות לממוצע חשיפה יומי, רובן של בדיקות הקרינה מורכבות מסדרה של מדידות רגעיות – מודדים את עוצמת השדה המגנטי או את שטף צפיפות הקרינה במספר נקודות מדידה בפרק זמן קצר. ברוב המקרים מדידות מסוג זה מספיקות כדי לקבוע האם רמת החשיפה הממוצעת של אנשים עומדת בהמלצות המשרד להגנת הסביבה. במקרים בהם תוצאות המדידות אינן חד-משמעיות, נדרשת בדיקה מעמיקה יותר. חברת אינספקטרום מבצעת מדידה רציפה של עוצמת השדה המגנטי מרשת החשמל או מדידה רציפה של קרינה מאנטנות במשך יום שלם או כמה ימים (ניטור רציף). בבדיקה זאת משאירים מכשיר מדידה בנקודה מסוימת למשך פרק זמן ארוך כדי שהוא יאגור נתונים ולאחר מכן ניתן לראות כיצד רמת הקרינה משתנה במהלך היום וניתן לחשב ממוצע חשיפה יומי