מיגון קרינה - ד"ר ישראל כהן
תכנון וביצוע מיגון מפני קרינה אלקטרומגנטית – הפחתת שטף השדה המגנטי הנובע ממתקני חשמל באמצעות התקנת לוחות מתכת מיוחדים
חברת "אינספקטרום ייעוץ קרינה" מבצעת התקנת מיגונים מפני שדה מגנטי (כגון מיגון ארון חשמל), תהליך שמכונה לפעמים: מיגון קרינה. המיגונים מבוצעים מסביב למתקני חשמל כאשר קיימת רמת חשיפה גבוהה לשדה מגנטי בסמוך למערכות החשמל, כגון שדה מגנטי גבוה מסביב לחדר חשמל, ארון חשמל ראשי או חדר שנאים (תחנת טרנספורמציה – ת"ט). מיגון קרינה מבוצע ע"י צוות מקצועי תוך שימוש בחומרי מיגון מתקדמים בצורה אופטימלית. דוקטור ישראל כהן מתמחה בתכנון והתקנת מיגונים מפני שדה מגנטי שמקורו במערכות חשמל (Magnetic Shielding). ברשותנו מגוון רחב של חומרי מיגון קרינה המשמשים להפחתת רמת החשיפה של אנשים לשדה מגנטי במקום העבודה או במקום המגורים.
תהליך מיגון קרינה הוא תהליך מורכב המצריך הבנה עמוקה של אופן החדירה של שדות מגנטים בתדר נמוך לתוך מבנים. לחברה ידע רב (תאורטי ומעשי) בנושא שדות מגנטיים וחשמליים ואופן התפשטותם בתוך מבנים, וכן ידע רב בנושא של חומרים המשמשים למיגון קרינה אלקטרומגנטית. השילוב של ידע עם ניסיון שצברנו במהלך השנים בעבודות מיגון מאפשרים לנו לתת מענה יעיל וחסכוני לבעיות שונות ומורכבות של שדות מגנטים גבוהים ונמוכים. התקנת מיגון קרינה מבוצעת במפעלים, חברות הייטק, מוסדות חינוך (גנים, בתי ספר, מכללות ואוניברסיטאות), מוסדות ממשלתיים, בתים פרטיים ועוד.
שדה אלקטרומגנטי שמקורו מרשת החשמל – האם קיר עוצר שדה מגנטי?
שדה מגנטי נוצר כתוצאה מזרמים חשמליים ולכן כל מכשיר חשמלי יוצר שדה מגנטי. מקור חשמל קטן ייצור שדה מגנטי חלש בסמוך אליו, אולם מקור חשמל גדול כגון לוח חשמל ראשי ייצור שדה מגנטי גבוה בסמוך אליו. שדה מגנטי סטטי או שדה מגנטי בתדר נמוך (כמו תדר רשת החשמל בארץ שהוא 50 הרץ) יכול לחדור את רוב החומרים בטבע בלי שחומרים אלו ישפיעו עליו. במונחים מדעיים נאמר שרוב החומרים בטבע אדישים לשדה מגנטי ולא ישפיעו על עוצמתו, כלומר יש לחומרים אלו פרמאביליות (חלחלות) מגנטית יחסית שגודלה: µr = 1. לכן קיר לבנים או קיר בטון שמפרידים בין עמדת עבודה לבין ארון חשמל גדול, או קיר שמפריד בין חדר מגורים לבין לוח חשמל ראשי אינם יכולים לחסום את השדה המגנטי או להפחית מעוצמתו. לכן בבית שלנו רצוי לשים לב האם המיטה של הילד נמצאת בצמוד לקיר שמאחוריו נמצא המטבח עם מכשירי חשמל (מקרר, מיקרוגל, תנור וכד') שצמודים לאותו קיר משותף, או האם המיטה של הילד צמודה לקיר שמאחוריו נמצא הסלון כאשר צמוד לקיר המשותף נמצאים בסלון מכשירים חשמליים כולל מטענים/שנאים, או האם המיטה צמודה לקיר שפונה לחדר המדרגות כאשר מצידו השני של הקיר נמצא ארון חשמל של כל הקומה.
איך מתגוננים מפני שדה מגנטי שמקורו מרשת החשמל?
הדרך היחידה להפחית את עוצמת השדה המגנטי מצידו השני של הקיר היא על ידי התקנת לוחות מתכת מיוחדים על הקיר המפריד. לוחות המתכת המיוחדים עשויים מחומר מגנטי – פרומגנט כדוגמת ברזל (חומר שמגיב בצורה חזקה לשדה מגנטי, כלומר חומר שיש לו פרמאביליות מגנטית יחסית µr בעלת ערך גדול בהרבה מ – 1 ולכן הוא מסוגל להסיט בצורה חזקה את קווי השדה המגנטי) או שהם עשויים ממתכת טהורה (בעלת מוליכות חשמלית גבוהה מאד), כאשר בד"כ ייעשה שימוש בשני סוגי החומרים הללו. בצורה זאת ניתן להקטין בצורה משמעותית את חשיפת העובדים לשדות מגנטים בסביבת העבודה או את חשיפת הדיירים לשדה מגנטי בתוך הבית. כמובן שקיים עוד אמצעי להפחתת שטף השדה המגנטי שנוצר ממתקני-חשמל: הגדלת המרחק בין מתקן החשמל לבין האנשים. עוצמת השדה המגנטי יורדת ככל שמתרחקים מהמתקן החשמלי עד שבמרחק מסויים, רמת החשיפה קטנה מספיק ומתאפשרת שהייה ממושכת של אנשים. הבעייה היא שלא תמיד ניתן להתרחק ממקור החשמל. במקרים אלו נדרשת התקנת מיגון מפני שדה מגנטי, המכונה גם מיגון קרינה.
האם תמיד יש צורך בהתקנת מיגון קרינה?
כשיש שדה מגנטי גבוה הנובע ממתקן חשמלי, לא תמיד יש צורך בהתקנת מיגון קרינה. לפעמים השדה המגנטי הגבוה שיוצרת מערכת חשמלית נובע מבעיות חשמל – בעיות של "תאימות אלקטרומגנטית" EMC – שניתן לפתור על ידי טיפול במערכת החשמל עצמה. התקנת מיגון קרינה דומה לחבישה של פצע ולפעמים הפתרון הנכון (הפתרון שהוא גם זול יותר וגם יעיל יותר) יהיה לטפל בפצע עצמו, כלומר לטפל במקור הבעיה – מערכת החשמל עצמה. התפקיד שלנו הוא להבין ממה נובע השדה המגנטי הגבוה ולקבוע מהי הדרך הנכונה לטפל בבעיה.
דבר נוסף שיכול לקרות הוא שהתקנת מיגון קרינה תפחית את רמת החשיפה לשדה מגנטי באזור אחד, אבל תגדיל את רמת החשיפה באזור אחר. גם כאן הניסיון והידע שלנו יעזרו לקבוע מהו הפתרון הטוב ביותר.
מתעניינים במיגון קרינה? ליצירת קשר
טלפון: 054-4571069
פקס: 077-4703381
דואר אלקטרוני: info@inspectrum.co.il